Uređenje interijera – izbor boja za stan – vrsta prostorije i boje – 3. dio

U prošlom članku Uređenje interijera – izbor boja za stan – primjena boja – 2. dio saznali ste kako boje zidova utječu na raspoloženje. Ovaj članak savjetuje Vas koju boju zidova odabrati ovisno o namjeni prostorije.

Kada biramo boju, prvo moramo imati na umu namjenu te prostorije i koje boje odgovaraju kojoj vrsti prostorije, primjerice dnevne sobe. Moramo voditi računa o strukturi dnevne sobe, obliku  i veličini. Generalno, kod malih prostorija koristimo svijetlije boje kako bismo ih optički povećali, a tamne boje kako bi ogromne prostorije prividno smanjili. Cjelokupni dojam možemo upotpuniti različitim intenzitetima i nijansama.

Koja je glavna funkcija prostorije? Je li to uglavnom spavanje i opuštanje, jedenje,  druženje i zabava ili nešto drugo?

Dnevni boravak – tople nijanse u sobi za druženje i primanje gostiju stvorit će ugodnu i pozivajuću atmosferu, što za hladne boje ne možemo reći. Blage pastelne nijanse i neutralne boje doprinijet će opuštajućoj atmosferi, narančasta -„boja sreće“ poticat će nas na druženja, a kombinacija narančaste sa žutom pozitivno utjecati na našu percepciju i pamćenje.

Kuhinja – prostorija koja je zbog pripravljanja jela sama po sebi topla. Kako bismo u njoj ipak postigli jedan dojam ugode bilo bi dobro tu toplinu prigušiti hladnijim bojama zidova i namještaja. Plava i zelena mogu ohladiti taj već zagrijani zrak, a ljubičasta može dati notu kreativnosti. Ako u kuhinji ne želite izbjeći dojam topline i pri tome još i povećati apetit svakako upotrijebite narančastu i crvenu. Za plavu boju nasuprot tome, stoji pretpostavka da „ubija“ apetit pošto ljudski organizam u prirodi ne prepoznaje plavu hranu. Ako krećete na dijetu, znate što vam je činiti.

Kupaonica – za postizanje pravog „morskog“ ugođaja, kupaonicu uredite u zelenoj i akvamarin (zelenkastoplavoj) boji,  ako je prostor veće kvadrature, a nježnim pastelnim nijansama svijetlozelene ako je kupaonica manja.  Za buđenje jutarnjeg elana u kupaonicu čak možete ugraditi i crvene tonove.

Spavaća soba – predstavlja mjesto intime u kojem se potpuno opuštamo i odmaramo. Topli smeđi tonovi drveta  i isprana nijansa svjetlocrvene boje u potpunosti će doprinijeti postizanju ugodne i tople atmosfere. Zeleni  tonovi unijet će u spavaću sobu smirenje i pobijediti depresiju i nervozu.

Kako bi poboljšali dojam oaze mira u vaš prostor opuštanja dodajte još i važne detalje kao što su, slika sa smirujućim motivom, mirisna svijeća ili potpuri koji će još više pridonijeti ugođaju.
Iako će dječja soba u plavim tonovima mališanima donijeti miran i kvalitetan san, dječja soba mora  sadržavati vesele boje koje stimuliraju razvoj djeteta. Idealne boje za njihov prostor su primarne boje i to snažna plava, crvena i žuta, uz dodatak zelene, upotpunjene šarenim uzorcima na zidovima.

Za radnu sobu stvorene su ljubičasta i modra, boje intuicije, mašte, kreativnosti i inspiracije.

Boje na naš um i i organizam, kao što je navedeno, imaju veliki utjecaj. Utječu na naše raspoloženje, djelovanje, ispunjavaju nas energijom pozitivnom, ali i negativnom, tj. pesimizmom. Zato je potrebno preispitati sebe i svoje sklonosti, a isto tako i povezati svoje želje s dokazanim djelovanjem tih željenih boja kako bismo svoj život učinili ugodnijim. Vjerojatno ćemo se naći u nekoj zlatnoj sredini!

You may also like